Snobii nostri de toate zilele

imagess

De niste vreme am vazut in virtualul romanesc o campanie dubioasa, dar populara totusi. ”Sunt un taran” ii zice, si contine, intotdeauna, enuntarea trasaturilor pozitive- unele relevante pentru taranul roman, cum ar fi cinstea, dar multe relevante doar pentru zona corporate, ca munca in echipa. Zice-se ca ideea campaniei ar fi sa faca oamenii sa vada taranii ca pe niste oameni buni, sa elimine tonul peiorativ asociat termenului. Aha, sigur.

Da˴ de ce? Adica, dupa umila si irelevanta mea, parere, numai selectul trib care nu stie la ce echipa de fotbal joaca Eminescu nu stie ca, dintre bucuresteni, sunt foarte multi cu provenienta rurala, adusi de Partid mai mult sau mai putin de buna voie, in perioada lui de glorie. Si daca ai rude ce traiesc la sat, nu vad ce te-ar impiedica sa-ti recunosti originile. De cand e o vina personala ca nu te-ai nascut pe Calea Victoriei, ci in Faurei? Nu-nteleg de ce ar trebui sa ne ofuscam cu atata dedicare cand ni se spune ca suntem tarani, din moment ce suntem. Eu recunosc oricui m-ar intreba vreodata ca sunt o taranca neaosa, ca-mi plac salcamii infloriti din sat, padurea ce ne stie povestile si dealurile care ne suporta ca niste asini cuminti. Da fratilor, sunt taranca! Si? Ma face asta in vreun fel? Nu! Comportamentul meu in diverse situatii ma face sa fiu un om cinstit sau o escroaca, un om de nadejde sau un fluiera-vant. Iar astea, dragii si dragile mele, sunt lucruri care tin de noi, nu de-o campanie media. Eu inteleg motivatia dezvoltatorilor campaniei, vor sa se faca vizibili si e ok. Dar stiti cum va face pe voi graba de a va proclama tarani cu poze pe Facebook? Snobi ma, snobi! Pentru ca nu va revendicati cu adevarat originile, ci revendicati trasaturile pozitive asociate, mai nou, de majoritatea dreptacilor, cu statutul de taran- cinstit, bun coechiper, om de nadejde, istetime, punctualitate, si caaate si mai cate! Voi nu vreti, de fapt si de drept, sa recunoasteti un adevar, ci sa mutati un pic din lumina reflectoarelor asupra voastra. Sa aratati ca si voi sunteti buni, frumosi, corecti, oameni ce vor schimba lumea. Niste varietati de Moromete ale lui  2016, gata-gata sa creeze din temelii o lume noua, un om nou, mai bune decat cele ce le-au precedat. Ce sa zic, visati frumos, dar adevaratului Moromete, pe care-l gasim cam pe la orice birt, nu bag mana-n foc ca i-ar placea visele voastre imbibate de nevoia atat de acuta de recunoastere a propriei valori, a accentului circumflex pus pe Eu.  Pana atunci cand va veti asuma pe bune originile, trecutul, popularitatea unor astfel de campanii nu o sa fie decat oglinda unei nevoi de popularitate, de confirmare, de atentie. O oglinda nestearsa de praf de cine mai stie cand…

Advertisement

About lumealucretiei

Young writer, passionate about mental health, poetry, books, and psychology. I am writing about all these topics, as well about rare disease and personal development.
This entry was posted in Kooltural, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s